Paşabahçe Cam Atölyesi
Temmuz 27, 2018 Share

Paşabahçe Cam Atölyesi

Beykoz ilçesine bağlı olan Paşabahçe alanında bulunan cam atölyesinde çeşitli ürünlerin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Paşabahçe cam atölyesi alanında bulunan camdan yapılmış ürünleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Cam Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere cam oldukça saydamdır.  Kum, soda ve kireç maddelerinin birleşiminden oluşur. Kum 1715 dereceye kadar ısıtıldığında erimeye başlar. Daha sonra eriyen ve akışkan hale gelen kumu soğutmanız durumunda basit bir cam elde edilmesi mümkün olur. Uygun fırınlarda yapılabilir. Ancak ev ortamında yapılması mümkün değildir. Paşabahçe cam atölyesi ziyaretinde bulunarak camın nasıl yapıldığı incelenebilir. Kaynak : pappasglass.com

Öncelikle kum, kireç ve soda ile beraber 1560 dereceye kadar ısıtılıp eritildikten sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra 800 dereceye kadar soğutunca çeşitli kaplara dökülerek şekil verilir. Ayrıca cama değişik renkler verilmesi de mümkündür. Kırılmaz özelliği kazandırmak ve kumlama tekniğini kullanarak dekoratif görünümler yaratmak oldukça muhteşem bir deneyim.

Üretim Aşamaları

Karışım hazırlanması cam oluşturmak adına oldukça önemlidir. Kireç, kum ve soda ile beraber hazırlanan karışım fırına atılır. Daha sonra ise 1560 dereceye kadar ısıtılarak erimesi sağlanıyor. Bu şekilde karışım oldukça akışkan bir duruma gelir.

Fırından akışkan hale getirilen karışımlar çıkarılır. Kalıplara dökülür. Ardından şekil verilir. Paşabahçe cam atölyesi bünyesinde bulunan cam ustaları üfleme metodu ile de cama istedikleri şekli kolaylıkla veriyor. Kullanılan tüm materyaller ise toz halindedir. En iyi ve kaliteli camlar beyaz kumdan yapılır. Fırında 2000 derecede eritilmektedir. Yapım aşamasında karıştırılması oldukça uzun sürer.  5 – 6 saat sonrasında ise erimiş bir kıvamda ortaya çıkar. Kum yapısında yer alan demir ile yapılan camlar genellikle yeşilimsidir. Ancak bunu engellemek adına lead adı verilen bir madde kullanılıyor. Bunun yanı sıra boraks adı verilen madde kullanıldığında da oldukça kaliteli camlar elde edilmekte.

Camın içeriğinde; %72 silis, %15 soda, %24 potas ve soda, %13 kalker, %42 silis ve %13 kalker bulunur. Cama renk veren maddeler sayesinde oldukça farklı tasarımlara sahip süs eşyaları da yapılabilir. İstabul’ya yapılabilecek çocuk aktiviteleri arasında yer alır.

admin

admin